- 1 średnia marchewka
- 1 mała cebula
- 1 podudzie z kurczaka
- 1,5 litra wody
- 100 g naturalnego serka topionego
- 1 liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- pieprz
- sól
- słodka papryka
- 200 g makaronu świderki lub kokardki
- 1 łyżeczka suszonej bazylii posiekanego koperku
Makaron ugotować al dente.
Do garnka włożyć podudzie z kurczaka i zalać 1,5 litra wody, zagotować. Zdejmować szumowinę. Następnie dodać listek laurowy, ziele angielskie i trochę soli. Całość gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Następnie cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchewkę i cebulę dodać do wywaru i gotować ok. 20 minut od czas do czasu mieszając. Do gotującej się zupy dodać serek topiony i całość gotować do jego rozpuszczenia. Doprawić do smaku pieprzem i papryką, dodać suszoną bazylię. Zupę podawać z ugotowanym makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz