Tarta z makrelą to pyszne danie na ciepło. Sprawdzi się idealnie na spotkanie świąteczne, obiad, czy kolację.
Składniki:Ciasto:
- 260 g mąki pszennej
- 140 g zimnej margaryny
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka śmietany
- szczypta soli
Nadzienie:
- 1 sztuka makreli wędzonej
- 4 ogórki konserwowe
- 1 średniej wielkości czerwone cebule
- 190 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 1 pęczek posiekanego koperku
- sól
- pieprz
- ok. 50 g ser żółtego typu gouda
Przygotowanie:
Ciasto - mąkę z solą przesiać.
Schłodzoną margarynę podzielić na małe kawałki. Wysiekać ciasto do
momentu
powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać
żółtka.
Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Formę na tartę o średnicy 24
cm
natłuścić masłem. Ciasto rozwałkować na ok. 3-5 mm i delikatnie wyłożyć
formę na koniec dłońmi
dopasowujemy ciasto do formy. Nadmiar ciasta z brzegów odcinamy nożem.
Ciasto nakłuwamy widelcem.
Nadzienie:
- makrelę - oczyszczamy z ości i kroimy w kostkę.
- Cebulę czerwoną obrać i pokroić w kostkę.
- Ogórki konserwowe - kroimy w kostkę.
- Ser żółty - należy zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach
- Masa jogurtowo - jajeczna - w misce mieszamy łyżką jogurt z jajkami i startym żółtym serem. Dodajemy posiekany koperek, mieszamy. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na ciasto układamy kawałki makreli, a następnie pokrojone w kostkę ogórki konserwowe, a następnie pokrojoną w kostkę cebulę. Na koniec farsz zalewamy masą jogurtowo -
jajeczną.
Pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz