- 3 jajka
 - 2/3 szklanki cukru
 - 1 łyżka cukru waniliowego
 - 125 g margaryny
 - 120 g mąki pszennej
 - 2 łyżki kakao
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 100 g gorzkiej czekolady
 - 100 g suszonych śliwek
 - 40 g orzeszków ziemnych
 - 100 g rodzynek sułtańskich
 
- 50 g gorzkiej czekolady
 - wiórki kokosowe do posypania wierzchu ciasta
 
Śliwki i orzeszki ziemne pokroić w drobno.
Margarynę rozpuścić i odstawić do lekkiego schłodzenia. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy na puszysta masę. Następnie dodajemy przestudzoną margarynę - lekko wymieszać i dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę gorzką - wymieszać mikserem. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao - dokładnie wmieszać robotem na gładka masę. Na koniec dodać pokrojone bakalie i za pomoc łyżki wymieszać.
Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 12x 30 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem.
Piec ok. 45 - 60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C do tzw "suchego patyczka"
Wystudzone ciasto polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekolady gorzkiej i wierzch posypać wiórkami kokosowymi.
Piec ok. 45 - 60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C do tzw "suchego patyczka"
Wystudzone ciasto polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekolady gorzkiej i wierzch posypać wiórkami kokosowymi.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz