- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g margaryny
- 50 g masła orzechowego
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki przyprawy do piernika
- 2 łyżki kakao
- 3 średnie jabłka
- 50 g orzeszków ziemnych
- 100 g rodzynków sułtańskich
- 400 ml jogurtu z kawałkami owoców pieczone jabłko
- 50 g gorzkiej czekolady
- cukrowe płatki śniegu
Jabłka - obrać i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w średnią kostkę.
Rodzynki - sparzyć i odcedzić.
Orzeszki ziemne - zmielić przez kilka sekund za pomocą elektronicznego rozdrabniacza, tak aby powstały maleńkie kawałki orzeszków. W przypadku, gdy ktoś nie posiada urządzenia wystarczy drobno pokroić.
Ciasto - margarynę
rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Mąkę pszenną z proszkiem do
pieczenia, kakao i przyprawą do piernika przesiać. Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Następnie
dodajemy przestudzoną
margarynę - lekko wymieszać. Dodać jogurt pieczone jabłko i masło orzechowe - wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika -
dokładnie wymieszać na jednolitą gładką masę. Na koniec dodać rodzynki, orzeszki ziemne i pokrojowe w kostkę jabłka i za pomocą łyżki delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 27x18 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś
boki smarujemy masłem.
Ciasto piec ok. 50-60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Wystudzone
ciasto polać grubą warstwą rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady
gorzkiej i ułożyć cukrowe płatki śniegu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz