- 4 - 5 płatów śledziowych
- 100 g ryżu (1 saszetka)
- 3 jajka
- 1 średni pomidor
- 4 ogórki konserwowe
- 1 średnia czerwona cebula
- 1 puszka kukurydzy (240 g)
- 1 - 2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz czarny
- pęczek posiekanego koperku
Ryż - zagotować w rondelku wodę, dodać sól. Woreczek ryżu włożyć do wrzątku. Gotować ok. 15 minut al dente. Wyjąc woreczek, odcedzić i przełożyć do dużej miski.
Śledzie - osączamy za pomocą ręcznika papierowego z zalewy i kroimy w średnią kostkę.
Cebulę czerwoną - obrać i pokroić w średnia kostkę.Jajka - ugotować na twardo, wystudzić i pokroić w kostkę.
Pomidora - sparzyć i pokroić w średnią kotkę.
Ogórki konserwowe - pokroić w średnią kotkę.
Do ryżu dodać odsączoną z zalewy kukurydzę. Dodać pokrojoną w kotkę ogórki, pomidory i jajka. Następnie dodać pokrojone w średnia kostkę śledzie i cebulę. Wymieszać wszystkie składniki. Dodać majonez, pieprz czarny do smaku i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz