sobota, 21 grudnia 2019

SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z RYŻEM I KOPERKIEM

Składniki:
  • 4 - 5 płatów śledziowych
  • 100 g ryżu (1 saszetka)
  • 3 jajka
  • 1 średni pomidor
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 puszka kukurydzy (240 g)
  • 1 - 2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz czarny
  • pęczek posiekanego koperku
Przygotowanie:
Ryż - zagotować w rondelku wodę, dodać sól. Woreczek ryżu włożyć do wrzątku. Gotować ok. 15 minut al dente. Wyjąc woreczek, odcedzić i przełożyć do dużej miski.
Śledzie - osączamy za pomocą ręcznika papierowego z zalewy i kroimy w średnią kostkę. 
Cebulę czerwoną - obrać i pokroić w średnia kostkę.
Jajka - ugotować na twardo, wystudzić i pokroić w kostkę.
Pomidora - sparzyć i pokroić w średnią kotkę.
Ogórki konserwowe - pokroić w średnią kotkę.

Do ryżu dodać odsączoną z zalewy kukurydzę. Dodać pokrojoną w kotkę ogórki, pomidory i jajka. Następnie dodać pokrojone w średnia kostkę śledzie i cebulę. Wymieszać wszystkie składniki. Dodać majonez, pieprz czarny do smaku i jeszcze raz dokładnie wymieszać. 
Sałatkę odstawić w chłodne miejsce, aby smaki dobrze się przegryzły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print