Przyprawa do speculoos - to mieszanka przypraw korzennych o nazwie speculaaskruiden. W skład mieszanki przyprawowej wchodzi głównie cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir oraz biały pieprz, kardamon i anyż. W niektórych sklepowych mieszankach można w składzie spotkać kolendrę.
W związku z tym, że osobiście uwielbiam te ciasteczka i nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez nich. Po wielu próbach udało mi się odtworzyć specyficzną mieszankę. Moje proporcje i skład różnią się trochę, dlatego, że nie chciałam, aby powstała typowo przyprawa do piernika, gdyż oryginalne ciasteczka speculoos mają specyficzny smak i armat.
Poniżej przedstawiam swoje proporcje mieszanki:- 0,5 łyżeczki goździków
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Wszystkie składniki zmielić w młynku do kawy lub rozetrzeć w moździerzu
lub zmielić w maszynce do ziół. Jeśli używamy moździerza należy przesiać
mieszankę przyprawową przez sitko. Dokładnie wymieszać. Przyprawę
przechowywać w szczelnym zamkniętym słoiczku z dala od światła.
Ciasteczka Świętego Mikołaja:
- 250 g mąki pszennej
- 140 g cukru pudru trzcinowego
- 150 g margaryny
- 50 ml mleka
- przyprawa do speculaaskruiden
po wyrobieniu ciasta rozwałkować je na stolnicy obsypanej dokładnie mąką na wysokość stępelka.
Rada - gdy używamy foremek - stępelek należy obsypać mąką wierzch ciasta, ponieważ przykleja się do wzoru stępla.
Ciasteczka układać ciasno na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec 15 - 20 minut w temperaturze 17 - 90 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz