niedziela, 15 grudnia 2019

ŚWIĄTECZNA BABKA ŁACIATA

Znana i lubiana babka łaciata w świątecznej odsłonie. Jej smak idealnie umili i wprowadzi nas w ten magiczny czas przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia.
Składniki:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika
  • 1 łyżka olejku pomarańczowego
Przygotowanie:
Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy rozpuszczoną margarynę - lekko wymieszać i dodać olejek pomarańczowy - wymieszać. Na koniec  dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie utrzeć na jednolitą gładką masę.
Keksówkę o wymiarach 27x18 cm posmarować masłem i posypać bułką tartą. 2/3 ciasta wlać do formy. Do pozostałego ciasta dodać kakao i przyprawę do piernika. Wymieszać. Ciasto piernikowe delikatnie wylać na środek jasnego ciasta. 
Piec ok. 45 minut w temperaturze 180-200 stopni C. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print