niedziela, 6 października 2019

CYTRYNOWIEC ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ

Składniki:
Ciasto:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 olejek cytrynowy
  • sok i skórka otarta z połowy cytryny
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
Kruszonka:
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 35 g płatków migdałowych
  • 50 g margaryny
Dodatkowo:
  •  500 - 700 g śliwek węgierek
Przygotowanie:
Kruszonka - płatki migdałowe rozkruszyć. Dodać  mąkę i cukier - wymieszać. Następnie dodać zimną margarynę i rozetrzeć palcami, nie zagniatać.

Śliwki - umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki.

Ciasto - mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiać. Ubić jajka z cukrem na kogel mogel. Następnie dodać olej i olejek cytrynowy - zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać na gładką masę. 

Przełożenie:
Połowę ciasta cytrynowego przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, której spód wykładamy papier do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na wylane ciasto układamy śliwki czubkami do dołu. Następnie na śliwki delikatnie wylewamy pozostałe ciasto cytrynowe i znów układamy śliwki czubkami do dołu. Na koniec wierzch posypujemy kruszonką migdałową. 
Piec około 45 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C do tzw. "suchego patyczka"

Print Friendly and PDF

1 komentarz:

  1. Ja o wiele lepsze przepisy mam z strony internetowej https://conaobiad.com.pl .Jeśli państwo też lubicie bardzo dobre przepisy to zapraszam was na tę stronę internetową.

    OdpowiedzUsuń

drukuj/print