niedziela, 29 września 2019

PUSZYSTA BABKA BIAŁKOWA

Czasami nie wiemy co zrobić z białkami, które nam zostają. Przychodzą nam do głowy tylko bezy. Ja proponuję zrobić przepyszną babkę na białkach z dodatkiem czekolady i moreli.

Składniki:
  • 4 białka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki mleka
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 100 g suszonych moreli
Przygotowanie:
Morele - suszone morele przed spożyciem warto najpierw namoczyć. Wówczas nada się owocom soczystości, miękkości. Suszone morele pokroić w paseczki i przełożyć do małej miski i zalać wrzącą wodą. Wody nalać tyle, aby pokryły owoce. Moczyć morele około 30 minut. Następnie odcedzić owoce. 

Gorzką czekoladę - posiekać.

Ciasto - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier. Do ubitych białek wlewamy powoli mleko i olej - delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki silikonowej, aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza. Następnie stopniowo dodajemy partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie rozprowadzamy ją w masie za pomocą szpatułki. Gdy ciasto stanie się jednolite dodajemy pokrojone morele i posiekaną gorzka czekoladę - delikatnie wymieszać. Pamiętajmy aby mieszać tylko w jedna stronę. Ciasto przelać do formy o wymiarach 30 x 11 cm wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
Piec około 30- 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Po wystudzeniu babkę oprószyć cukrem pudrem. 
Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print