Ciasto:
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 250 g margaryny
- 75 ml mleka
- 250 ml coca cola
- 350 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 100 g gorzkiej czekolady
- 250 g margaryny
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 500 ml mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 olejek spirytusowy waniliowy
- 2 opakowania galaretki o smaku lemoniady
- 700 ml gorącej wody
Przygotowanie:
Piec około 45-50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C do "suchego patyczka".
Ciasto - margarynę
rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Mąkę pszenną z proszkiem do
pieczenia i kakao przesiać. Jajka z cukrem ubić na kogel mogel. Dodać przestudzoną
margarynę, mleko i napój coca colę - za pomocą trzepaczki
wymieszać. Następnie dodać
przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i kakao -
dokładnie wymieszać za pomocą robota na gładką masę. Na koniec dodać
drobno pokrojoną czekoladę gorzką - wymieszać. Ciasto przelać do
tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wysmarowanej masłem i obsypaną bułką
tartą.
Masa waniliowa -
2 opakowania budyni waniliowych ugotować w 0,5 litra mleka - wystudzić.
Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy -
ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać
stopniowo wystudzony budyń. Na koniec dodać olejek spirytusowy
waniliowy. Dobrze wymieszać.
Galaretka -
2 opakowania galaretki o smaku lemoniady rozpuścić w 700 ml gorącej wody.
Galaretkę odstawić w chłodne miejsce do czasu, aż zacznie tężeć.
Przełożenie:
Ciasto
najlepiej upiec dzień wcześniej. Na wystudzone ciasto wyłożyć całą masę waniliową, wyrównać. Torcik wstawić do
lodówki, aby masa stężała. Gdy masa lekko stwardnieje wylać
tężejącą galaretkę lemoniadową. Wstawić do lodówki do całkowitego
stężenia galaretki.
- zamiast galaretki o smaku lemoniady można użyć dowolnej ulubionej galaretki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz