niedziela, 8 września 2019

SŁODKI PRZEKŁADANIEC

Składniki:
Ciasto:
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g margaryny
  • 75 ml mleka
  • 250 ml coca cola
  • 350 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 100 g gorzkiej czekolady
Masa waniliowa:
  • 250 g margaryny
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 500 ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 olejek spirytusowy waniliowy 
Dodatkowo:
  • 2 opakowania galaretki o smaku lemoniady
  • 700 ml gorącej wody
Przygotowanie:
Ciasto - margarynę rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać. Jajka z cukrem ubić na kogel mogel. Dodać przestudzoną margarynę, mleko i napój coca colę - za pomocą trzepaczki wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i kakao - dokładnie wymieszać za pomocą robota na gładką masę. Na koniec dodać drobno pokrojoną czekoladę gorzką - wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wysmarowanej masłem i obsypaną bułką tartą. 
Piec około 45-50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C do "suchego patyczka".

Masa waniliowa - 2 opakowania budyni waniliowych ugotować w 0,5 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy - ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Na koniec dodać olejek spirytusowy waniliowy. Dobrze wymieszać.

Galaretka - 2 opakowania galaretki o smaku lemoniady rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce do czasu, aż zacznie tężeć.

Przełożenie:
Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej. Na wystudzone ciasto wyłożyć całą masę waniliową, wyrównać. Torcik wstawić do lodówki, aby masa stężała. Gdy masa lekko stwardnieje wylać tężejącą galaretkę lemoniadową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.

Rada:
  • zamiast galaretki o smaku lemoniady można użyć dowolnej ulubionej galaretki
Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print