Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g margaryny
- 1 - 2 łyżek kakao
- 4 żółtka
- 2 łyki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
Beza:
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 kg śliwek węgierek
- 3 łyżki cukru
- 2 opakowania galaretki o smaku owoców leśnych
Przygotowanie:
Ciasto - margarynę
rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do lekkiego schłodzenia. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia
i mąką kukurydzianą przesiewamy. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodajemy roztopioną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Następnie ciasto dzielimy na 2/3 jasnego, zaś do 1/3
dodajemy kakao. Ciasto dobrze schłodzić - najlepiej zrobić je dzień
wcześniej by mieć pewność, że będzie mocno twarde (lepiej będzie nam je zetrzeć na tarce).
Masa śliwkowa -
śliwki umyć, osączyć, usunąć pestki. Do rondelka przełożyć śliwki i
dodać 3 łyżki cukru. Podgrzewać na średnim ogniu ok. 10 - 15 minut do
czasu, aż śliwka puści trochę soki i lekko odparuje woda. Następnie do
gorących śliwek dodać 2 opakowania galaretki o smaku owoce leśne.
Wymieszać i odstawić do wystudzenia. Masę można przygotować dzień
wcześniej i pozostawić do lekkiego stężenia. Uwaga! nie wkładamy do lodówki. W przypadku, gdy masa za bardzo nam stężeje wystarczy wymieszać łyżką.
Beza - do miski wlać 4 białka, dodać cukier i cukier waniliowy oraz wsypać 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej. Ubijam pianę na sztywno. Jak zauważyliście ja osobiście zawsze dodaję wszystkie składniki jednocześnie i ubijam pianę. Nigdy nie zdarzyło mi się, aby beza mi nie wyszła.
Przełożenie:
Na spód tortownicy o średnicy 28 cm wcześniej wysmarowanej masłem i obsypaną bułką
tartą zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach większą
część ciasta jasnego,
następnie dłonią lekko ciasto docisnąć/oklepać, aby ładnie się skleiło dzięki temu masa śliwkowa nie rozleje się pod ciasto w trakcie pieczenia. Następnie wykładamy cała masę śliwkową i rozsmarowujemy. Na masę śliwkową należy zetrzeć na tarce jarzynowej całe kakaowe ciasto i wykładamy delikatnie bezę. Wyrównujemy wierzch. Na koniec na wierzch bezy ścieramy pozostałe jasne ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz