niedziela, 22 września 2019

FANTAZJA ŚLIWKOWA

Składniki:
Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g margaryny
  • 1 - 2  łyżek kakao
  • 4 żółtka
  • 2 łyki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
Beza:
  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
Masa śliwkowa:
  • 1 kg śliwek węgierek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 opakowania galaretki o smaku owoców leśnych
Przygotowanie:
Ciasto - margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do lekkiego schłodzenia. Mąkę pszenną  z proszkiem do pieczenia i mąką kukurydzianą przesiewamy. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodajemy roztopioną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Następnie ciasto dzielimy na 2/3 jasnego, zaś do 1/3 dodajemy kakao. Ciasto dobrze schłodzić - najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, że będzie mocno twarde (lepiej będzie nam je zetrzeć na tarce).

Masa śliwkowa - śliwki umyć, osączyć, usunąć pestki. Do rondelka przełożyć śliwki i dodać 3 łyżki cukru. Podgrzewać na średnim ogniu ok. 10 - 15 minut do czasu, aż śliwka puści trochę soki i lekko odparuje woda. Następnie do gorących śliwek dodać 2 opakowania galaretki o smaku owoce leśne. Wymieszać i odstawić do wystudzenia. Masę można przygotować dzień wcześniej i pozostawić do lekkiego stężenia. Uwaga! nie wkładamy do lodówki. W przypadku, gdy masa za bardzo nam stężeje wystarczy wymieszać łyżką.

Beza - do miski wlać 4 białka, dodać cukier i cukier waniliowy oraz wsypać 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej. Ubijam pianę na sztywno. Jak zauważyliście ja osobiście zawsze dodaję wszystkie składniki jednocześnie i ubijam pianę. Nigdy nie zdarzyło mi się, aby beza mi nie wyszła. 

Przełożenie:
Na spód tortownicy o średnicy 28 cm wcześniej wysmarowanej masłem i obsypaną bułką tartą zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach większą część ciasta jasnego, następnie dłonią lekko ciasto docisnąć/oklepać, aby ładnie się skleiło dzięki temu masa śliwkowa nie rozleje się pod ciasto w trakcie pieczenia. Następnie wykładamy cała masę śliwkową i rozsmarowujemy. Na masę śliwkową należy zetrzeć na tarce jarzynowej całe kakaowe ciasto i wykładamy delikatnie bezę. Wyrównujemy wierzch. Na koniec na wierzch bezy ścieramy pozostałe jasne ciasto.
Pieczmy 45 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w tortownicy do całkowitego wystudzenia, do momentu aż galaretka nam stężeje. Następnie wykładamy na paterę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print