Ciasto:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 1 olejek cytrynowy
- sok i skórka otarta z połowy cytryny
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru
- 35 g płatków migdałowych
- 50 g margaryny
- 500 - 700 g śliwek węgierek
Kruszonka - płatki migdałowe rozkruszyć. Dodać mąkę i cukier - wymieszać.
Następnie dodać zimną margarynę i rozetrzeć palcami,
nie zagniatać.
Śliwki - umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki.
Ciasto - mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiać. Ubić jajka z cukrem na kogel mogel. Następnie dodać olej i olejek cytrynowy - zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać na gładką masę.
Przełożenie:
Połowę ciasta cytrynowego przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, której spód wykładamy papier do pieczenia,
zaś boki smarujemy
masłem i obsypujemy bułką tartą. Na wylane ciasto układamy śliwki czubkami do dołu. Następnie na śliwki delikatnie wylewamy pozostałe ciasto cytrynowe i znów układamy śliwki czubkami do dołu. Na koniec wierzch posypujemy kruszonką migdałową.
Piec około 45 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C do tzw. "suchego patyczka"
Ja o wiele lepsze przepisy mam z strony internetowej https://conaobiad.com.pl .Jeśli państwo też lubicie bardzo dobre przepisy to zapraszam was na tę stronę internetową.
OdpowiedzUsuń