Ciasto:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru cytrynowego
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżki proszku do pieczenia
- 250 g margaryny
- 400 g jogurtu naturalnego
- 1 olejek spirytusowy cytrynowy
- 100 mąki pszennej
- 100 g cukru
- 100 g margaryny
- 1 łyżeczka cukru cytrynowego
- otarta skórka z 1 cytryny
- 1 kg winogrona bez pestkowego
Winogron - oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy.
Kruszonka cytrynowa - do miski wsypać mąkę, cukier i cukier cytrynowy. Następnie dodać pokrojoną plastry margarynę i rozetrzeć palcami tworząc kruszonkę - nie zagniatać. Na koniec dodać startą skórkę z cytryny, wymieszać.
Ciasto - margarynę
rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do lekkiego schłodzenia. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy.
Jajka z cukrem i cukrem cytrynowym ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy przestudzoną
margarynę, lekko wymieszać, dodać jogurt naturalny i olejek spirytusowy cytrynowy - wymieszać. Na
koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia -
dokładnie wymieszać na gładką masę. Do ciasta dodać 3/4 części winogrona i za pomocą łyżki delikatnie wymieszać.
Spód
tortownicy o wymiarach 25x40 cm wykładamy papierem do pieczenia, zaś
boki smarujemy masłem. Do tak przygotowanej tortownicy wylewamy całe ciasto wyrównujemy
wierzch i układamy na wierzch pozostały winogron. Na koniec posypujemy kruszonką cynamonową.
Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C do tzw. "suchego patyczka".
Rada:
Rada:
- do ubijania ciasta najlepiej użyć większej miski, gdyż wychodzi spora ilość ciasta;
- kruszonka może się trochę wtopić w ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz