niedziela, 20 października 2019

WINOGRONOWIEC

Składniki:
Ciasto:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru cytrynowego
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki proszku do pieczenia
  • 250 g margaryny
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 1 olejek spirytusowy cytrynowy
Kruszonka cytrynowa:
  • 100 mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 g margaryny
  • 1 łyżeczka cukru cytrynowego
  • otarta skórka z 1 cytryny
Dodatkowo:
  • 1 kg winogrona bez pestkowego
Przygotowanie:
Winogron - oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy.

Kruszonka cytrynowa - do miski wsypać mąkę, cukier i cukier cytrynowy. Następnie dodać pokrojoną plastry margarynę i rozetrzeć palcami tworząc kruszonkę - nie zagniatać. Na koniec dodać startą skórkę z cytryny, wymieszać. 

Ciasto - margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do lekkiego schłodzenia. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Jajka z cukrem i cukrem cytrynowym ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy przestudzoną margarynę, lekko wymieszać, dodać jogurt naturalny i olejek spirytusowy cytrynowy - wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać na gładką masę. Do ciasta dodać 3/4 części winogrona i za pomocą łyżki delikatnie wymieszać.
Spód tortownicy o wymiarach 25x40 cm wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem. Do tak przygotowanej tortownicy wylewamy całe ciasto wyrównujemy wierzch i układamy na wierzch pozostały winogron. Na koniec posypujemy kruszonką cynamonową. 
Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C do tzw. "suchego patyczka".

Rada:
  • do ubijania ciasta najlepiej użyć większej miski, gdyż wychodzi spora ilość ciasta;
  • kruszonka może się trochę wtopić w ciasto.
Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print