niedziela, 27 października 2019

MANDARYNKOWY TORCIK

Torcik o mocnym smaku mandarynek, jest orzeźwiający, wilgotny, a masa bardzo lekka.

Składniki:
Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa mandarynkowa:
  • 250 g margaryny
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 500 ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • sok wyciśnięty z 3 mandarynek
  • 1 olejek spirytusowy pomarańczowy 

Nasączenie:
  • 150 ml przygotowanej zimnej wody
  • sok wyciśnięty z 3 mandarynek
  • 1 - 2  łyżki soku wyciśniętego z cytryny
  • 0,5 olejka spirytusowego pomarańczowego
  • odrobina cukru do smaku
Dodatkowo:
  • 2 opakowania galaretki o smaku pomarańczowym
  • 700 ml gorącej wody 
  • 2 puszki mandarynek
Przygotowanie:
Biszkopt- na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Nasączenie -   do 150 ml przygotowanej zimnej wody dodać sok wyciśnięty z 3 mandarynek i 1 lub 2 łyżki soku z cytryny. Na koniec dodać pół olejka spirytusowego pomarańczowego. Wymieszać. Na koniec doprawić cukrem do smaku. Odstawić.

Masa mandarynkowa - 2 opakowania budyni śmietankowych ugotować w 0,5 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać sok wyciśnięty z mandarynek i olejek spirytusowy pomarańczowy. Dobrze wymieszać.

Galaretka - 2 opakowania galaretki o smaku pomarańczowym rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce do czasu, aż zacznie tężeć.

Przełożenie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Dolny spód ciasta nasączyć według uznania esencją mandarynkową i wyłożyć 2/3 masy mandarynkowej. Na masę wyłożyć odsączone z soku  mandarynki. Następnie przykryć drugim blatem ciasta, nasączyć  i posmarować pozostałym kremem. Torcik wkładamy do lodówki, aby masa lekko stężała. Gdy masa lekko stwardnieje wylać tężejącą galaretkę pomarańczową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.

3 komentarze:

drukuj/print