Ciasto:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 250 g margaryny
- 190 g jogurtu naturalnego
- 400 g mąki pszennej
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego (40g)
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 50 g margaryny
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 5 sztuk gruszek
Gruszki - obrać i oczyścić z gniazd nasiennych. 3 gruszki pokroić w średnią kostkę, zaś 2 pozostałe w plastry.
Kruszonka cynamonowa - do miski wsypać mąkę, cukier i cynamon - wymieszać. Następnie dodać margarynę i rozetrzeć palcami tworząc kruszonkę - nie zagniatać. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut do lekkiego schłodzenia.
Ciasto - margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do lekkiego schłodzenia. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i budyniem śmietankowym przesiewamy. Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy przestudzoną margarynę, lekko wymieszać i dodać jogurt naturalny - wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem - dokładnie wymieszać na gładką masę.
Przełożenie:
Spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem. Do tortownicy wylewamy połowę ciasta wyrównujemy wierzch i wykładamy gruszki pokrojone w kostkę. Następnie wylewamy delikatnie pozostałe ciasto, wyrównujemy i układamy gruszki pokrojone w plastry. Na koniec posypujemy kruszonką cynamonową.
Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C do tzw. "suchego patyczka".
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTakiego ciasta to jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńJa pierwszy raz robiąc te ciasto jadłam gruszki w cieście, choć gruszki lubię czasami zjeść. Ciasto wyszło super wielu osobom posmakowała, dlatego podzieliłam się przepisem. Polecam, serdecznie pozdrawiam :-)
Usuń