niedziela, 13 października 2019

GRUSZKOWIEC Z KRUSZONKĄ

Składniki:
Ciasto:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g margaryny
  • 190 g jogurtu naturalnego
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (40g)
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
Kruszonka cynamonowa:
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 50 g margaryny
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cynamonu
Dodatkowo:
  • 5 sztuk gruszek
Przygotowanie:
Gruszki -  obrać i oczyścić z gniazd nasiennych. 3 gruszki pokroić w średnią kostkę, zaś 2 pozostałe w plastry. 

Kruszonka cynamonowa - do miski wsypać mąkę, cukier i cynamon - wymieszać. Następnie dodać margarynę i rozetrzeć palcami tworząc kruszonkę - nie zagniatać. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut do lekkiego schłodzenia. 

Ciasto - margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do lekkiego schłodzenia. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i budyniem śmietankowym przesiewamy. Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy przestudzoną margarynę, lekko wymieszać i dodać jogurt naturalny - wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem - dokładnie wymieszać na gładką masę. 

Przełożenie:
Spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem. Do tortownicy wylewamy połowę ciasta wyrównujemy wierzch i wykładamy gruszki pokrojone w kostkę. Następnie wylewamy delikatnie pozostałe ciasto, wyrównujemy i układamy gruszki pokrojone w plastry. Na koniec posypujemy kruszonką cynamonową. 
Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C do tzw. "suchego patyczka". 
Print Friendly and PDF

3 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego ciasta to jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja pierwszy raz robiąc te ciasto jadłam gruszki w cieście, choć gruszki lubię czasami zjeść. Ciasto wyszło super wielu osobom posmakowała, dlatego podzieliłam się przepisem. Polecam, serdecznie pozdrawiam :-)

      Usuń

drukuj/print