niedziela, 3 listopada 2019

JESIENNY TORCIK

Składniki:
Ciasto:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250 g margaryny
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1-1,5 łyżki kakao
  • 0,5 olejka rumowego
  • 4 średnie jabłka
Masa waniliowa:
  • 2 opakowania budyniu o smaku waniliowym
  • 250 g margaryny
  • 0,5 litra mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 olejek spirytusowy waniliowy
Dodatkowo:
  • 50 g startej gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Jabłka - obrać i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w plastry.

Ciasto - margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać na gładką masę. Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej  części dodać kakao i olejek rumowy - dokładnie wymieszać.
Spód tortownicy o wymiarach 24x24 cm wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem. Na spód tortownicy wylewamy całe jasne ciasto, wyrównujemy wierzch ciasta i układamy jabłka pokrojowe w plastry. Następnie na ułożone jabłka delikatnie wykładamy całe kakaowe ciasto, wyrównujemy wierzch. Na koniec układamy pozostałe jabłka pokrojone w plastry.
Piec około 45-50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C do tzw. "suchego patyczka".

Masa waniliowa - 2 opakowania budyni waniliowych ugotować w 0,5 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy - ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Na koniec dodać olejek spirytusowy waniliowy. Dobrze wymieszać.

Przełożenie:
Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej. Na wystudzone ciasto wyłożyć całą masę waniliową, wyrównać. Na koniec torcik udekorować według uznania startą gorzką czekoladą. 

Przykładowa dekoracja - jabłka jak i kolory ciasta kojarzą mi się z jesienią stąd  nazwa i dekoracja jesienna. Na środku tortu za pomocą startej gorzkiej czekolady robimy duży liść, zaś w rogach tortu male liście klonu. Wierzch delikatnie posypujemy gorzka czekoladą.

1 komentarz:

  1. i smakuje, polecam ciasto zjedzone co do okruszka i już pytanie kiedy następne. Serdecznie pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń

drukuj/print