Bardzo kruchutkie, zdrowe, szybkie i proste ciasteczka bezglutenowe. Na jednym, aż trudno poprzestać.
Składniki:
- 100 g mąki ryżowej
- 125 g mąki kukurydziana
- 140 g kremu czekoladowo - orzechowego
- 40 g cukru pudru trzcinowego
- 50 ml oleju z orzeszków ziemnych (olej arachidowy)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przesiać mąkę ryżową, mąkę kukurydzianą z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem trzcinowym. Następnie dodać krem czekoladowo - orzechowy, wymieszać łyżką i zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać jak najkrócej i rozwałkować je na ok. 3-5 mm. Przy pomocy foremek powycinać ciasteczka i układać je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Można układać dość ciasno, nie sklejaj się.
Blaszkę włożyć do lodówki na około 30 minut.
Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180 - 20 stopni C.
Uwaga !!! - Ciasteczka zdejmujemy z blachy dopiero po wystygnięciu inaczej bardzo mocno się kruszą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz