niedziela, 28 października 2018

MUFFINY KAWOWE Z DŻEMEM

Składniki:
  • 200 ml mleka
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 1 olejek spirytusowy rumowy
  • 125 g margaryny
  • 100 g cukru kryształ
  • słoik dżemu z czarnej porzeczki
Przygotowanie:
2 łyżki kawy rozpuszczalnej rozetrzeć w moździerzu na drobny proszek. 
Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia.
Do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i kawą rozpuszczalną. W drugiej misce roztrzepać jajko z cukrem, dodać przestudzoną margarynę- wymieszać. Następnie dodać śmietanę oraz olejek spirytusowy rumowy - wymieszać. Do płynnych składników dodać suche składniki i za pomocą różdżki (trzepaczki) lub drewnianej łyżki wymieszać. Nie używamy robota. 
Do papilotek nakładamy najpierw 1 łyżkę ciasta, następnie 1 łyżeczkę dżemu z czarnej porzeczki, na koniec papilotkę wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Z przepisu wyszło 14 sztuk muffinek.

Piec 20 - 25 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Rada:
Pamiętajmy o sukcesie udanych muffinek, którym jest niedokładne wymieszanie ciasta. Jeśli po wymieszaniu ciasta widać gródki to bardzo dobrze. 
Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję ☺ polecam mają tylko jedną wadę strasznie szybko znikają. Serdecznie pozdrawiam ☺

      Usuń

drukuj/print