Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 2 łyki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g margaryny
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1 jajko
Margarynę
rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę pszenną z proszkiem
do
pieczenia- przesiewamy. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy,
wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek
wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść
ciasto
do momentu połączenia się składników. Następnie ciasto podzielić na dwie
różne części, do jednej części ciasta dodać 1 łyżkę kakao - zagnieść.
Oba kawałki ciasta owijamy w folię spożywcza i wkładamy do lodówki na
ok. 30 minut.
Wyciągamy
ciasto z lodówki i rozwałkowujemy jasne i ciemne ciasto. Z ciasta
ciemnego wykrawamy małe kwiatki, układamy na desce. Tak samo postępujemy z jasnym ciastem.
Na koniec składamy ciastka, czyli na jedne ciastko przygotowujemy 4 jasne kwiatki i 4 kakaowe kwiatki. Następnie układamy naprzemiennie jasny kwiatek, ciemny kwiatek, jasny, ciemny, jasny, ciemny, jasny, ciemny tak aby zachodziły lekko na siebie, lekko dociskamy. Na koniec zwijamy w okręg i delikatnie zakładamy jasnego kwiatka na ciemnego. W ten sposób przygotowujemy pozostałe ciastka.
Na koniec składamy ciastka, czyli na jedne ciastko przygotowujemy 4 jasne kwiatki i 4 kakaowe kwiatki. Następnie układamy naprzemiennie jasny kwiatek, ciemny kwiatek, jasny, ciemny, jasny, ciemny, jasny, ciemny tak aby zachodziły lekko na siebie, lekko dociskamy. Na koniec zwijamy w okręg i delikatnie zakładamy jasnego kwiatka na ciemnego. W ten sposób przygotowujemy pozostałe ciastka.
Ciasteczka układamy dość ciasno na blachę wyłożonej
papierem do pieczenia i każde smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz