Składniki: (na 2 porcje)
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 puszka kukurydzy (140 g) lub pół dużej puszki
- 2 łyżki masła
- papryka mielona słodka lub ostra
- sól
- 4 jajka
Ziemniaki - ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę. Gotujemy chwilę w osolonej wodzie. Mają być al`dente. Odcedzamy. Na patelni roztapiamy łyżkę masła, przesypujemy ugotowane al`dente ziemniaki i smażymy, aż nabiorą złocistego koloru. Na koniec dodajemy odsączoną kukurydze konserwową i delikatnie mieszamy.
Jajka sadzone - na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, następnie ostrożnie wbijamy jajka. Zmniejszamy ogień i smażymy do czasu, aż białka jajek się zetną, a żółtka zaczną gęstnieć. Zajmuje to ok. 3-4 minut.
Podanie - na koniec ziemniaki z kukurydzą wykładamy na dwa talerze i oprószamy lekko mieloną papryką. Obok układamy jajka sadzone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz