niedziela, 21 października 2018

CHRUPIĄCE ZIEMNIAKI Z JAJKIEM SADZONYM

Moja propozycja na szybki i smaczny sobotni obiad. 

Składniki: (na 2 porcje)
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 puszka kukurydzy (140 g) lub pół dużej puszki
  • 2 łyżki masła
  • papryka mielona słodka lub ostra
  • sól
  • 4 jajka
Ziemniaki - ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę. Gotujemy chwilę w osolonej wodzie. Mają być al`dente. Odcedzamy. Na patelni roztapiamy łyżkę masła, przesypujemy ugotowane al`dente ziemniaki i smażymy, aż nabiorą złocistego koloru. Na koniec  dodajemy odsączoną kukurydze konserwową i delikatnie mieszamy.
Jajka sadzone - na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, następnie ostrożnie wbijamy jajka. Zmniejszamy ogień i smażymy do czasu, aż białka jajek się zetną, a żółtka zaczną gęstnieć. Zajmuje to ok. 3-4 minut. 

Podanie - na koniec ziemniaki z kukurydzą wykładamy na dwa talerze i oprószamy lekko mieloną papryką. Obok układamy jajka sadzone. 
Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print