niedziela, 4 listopada 2018

DOMOWE MIARY I WAGI

W kuchni również ważne co fantazja jest precyzja i dokładność, a w przepisach kulinarnych składniki odmierza się na szklanki, gramy, szczypty, mililitry, łyżki - w każdym inaczej. Bardzo często jest tak, że w jednym przepisie część składników jest w jednostkach objętości, a część w wagowych. Jeszcze większy problem możemy mieć, gdy zechcemy przygotować potrawę ze starej książki kucharskiej, albo  książki przetłumaczonej z języka angielskiego. Dlatego zachęcam do przeczytania artykułu, a jeszcze będzie mi miło jeśli zachowacie te strony w szufladzie. Na pewno wiele razy przydadzą się, zwłaszcza gdy będziemy wypróbowywać nowe przepisy. 

Przelicznik miar i wag jest niezbędny w każdym domu. Zaletą przelicznika jest to, że przekładają wagi i miary kuchenne na pojemność standardowych naczyń jak szklanka, łyżka i łyżeczka. Tabele przeliczające miary i wagi bardzo ułatwiają prace przy przygotowywaniu wypieków i posiłków, ale pamiętajmy, że nie należy im ślepo wierzyć, a traktować je jako pomoc.

Żeby choć trochę rozwiać wątpliwości załóżmy, że:
  • produkty sypkie odmierzamy zawsze, aby szklanka była pełna, lecz składnik nie wysypywał się. Zwrócić uwagę, aby szklanka, którą odmierzamy suche produkty, aby nie była wilgotna
  • produkty mokre odmierzamy zawsze pełną szklanką, korzystając z suchej miarki
Jeśli nie wiesz czy masz pod ręką szklankę, która służy za miarkę odpowiednią pojemność, skorzystaj z przelicznika i odmierz odpowiednią ilość ważąc składniki. Bardzo dobrze przydaje się przelicznik także w chwili, gdy podane w przepisie proporcje chcemy proporcjonalnie zmniejszyć lub zwiększyć.

STANDARDOWE MIARY:

 

1. Jakie pojemności mają Twoje wybrane naczynia kuchenne:
2. Przykładowa waga najczęściej używanych produktów w kuchni:
3. Ile ml soku wyciśniesz z wybranych owoców:
4. Warto pamiętać, że:
10 g = 1 dag
1000 g = 100 dag = 1 kg
1 l = 1000 ml

PRZELICZNIK SZKLANKI NA MILILITRY I ŁYŻKI

PRZELICZNIK ŁYŻEK NA MILILITRY


 MIARY ZAGRANICZNE

 

5. Przelicznik zagranicznych form do pieczenia na polskie:
6. Przelicznik temperatury pieczenia ze stopni Fahrenheita na Celsjusza
7. Miary i wagi zagraniczne.

W USA w przepisach stosuje się miarę "cup" (kubek), co jest przeliczane na 250 ml.



DAWNE MIARY I WAGI

8. Dawne miary i wagi

Na koniec pamiętajmy, że im dokładniej odmierzymy składniki tym łatwiej będzie nam powtórzyć sukces podczas przygotowywania potrawy, czy pieczenia po raz drugi. Dlatego zachęcam do wydrukowania powyższego artykułu i zachowania go w szufladzie. Na pewno wiele razy przyda się, zwłaszcza gdy będziecie wypróbowywać nowe przepisy.
Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print