- 1 laska wanilii
- 50 ml białego rumu
Laskę
wanilii przeciąć wzdłuż i wydrążyć nasionka. Strąk wanilii pociąć na mniejsze kawałki. Nasionka oraz pozostałe kawałki strąków wsypać do buteleczki i zalać rumem. Tak przygotowany aromat odstawić w chłodne miejsce (nie do lodówki). Przez
pierwsze 7 dni raz dziennie, a potem wystarczy co kilka dni potrząsnąć
buteleczką. Ekstrakt jest już gotowy po 7 dniach. Lecz prawdziwy mocny
aromat uzyskamy po 2-3 miesiącach. Im dłużej stoi tym silniejszy
uzyskamy aromat.
Rada:
- nie warto rozcieńczać alkoholu wodą, gdyż skróci ona trwałość ekstraktu i niepotrzebnie rozcieńczy aromat
- zamiast alkoholu możemy użyć dobrego jakościowo oleju np. roślinnego
- przygotowany armat najlepiej przechowywać w spiżarni lecz jeśli nie mamy możemy przechowywać w piwnicy lub w szafce kuchennej
- ekstrakty są przeważnie gotowe do spożycia po 7 dniach, lecz pełny armat uzyskamy po 2-3 miesiącach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz