Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 3/4 szklanki cukru
- 80 ml oleju roślinnego
- 350 g jogurtu naturalnego
- 1 puszka mandarynek (3-4 świeżych mandarynek)
Mandarynki z puszki drobno pokroić. Przygotować dwie miski. Do jednej miski przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i sodą. W drugiej misce roztrzepać jajko z cukrem, dodać jogurt i olej - wymieszać. Do płynnych składników dodać suche i za pomocą różdżki (trzepaczki) lub drewnianej łyżki wszystko wymieszać. Na koniec dodać pokrojone drobno mandarynki i wymieszać. Z przepisu wyszło mi 15 sztuk muffinek.
Rada:
- Gdy używamy świeżych mandarynek należy je obrać, dokładnie usunąć skórkę, miąż podzielić na cząstki.
- filetowanie mandarynek robimy w ten sam sposób jak filetowanie pomarańczy - znajdziecie pod linkiem http://ciastkadomoweslodkosci.blogspot.com/2015/05/filetowanie-pomaranczy.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz