- 220 g mąki pszennej
- 90 g cukru pudru
- 1 łyżka cukru pudru waniliowego
- 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru (40 g)
- 1 łyżka kakao
- 110 g margaryny lub masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki mleka
- 2 białka
- migdały w płatkach
- cukier perlisty
Przygotowanie:
Mąkę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, budyń oraz kakao przesiać. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka oraz mleko. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość około 3 - 5 mm i wykrawać dowolne kształty ciasteczek. Ciasteczka wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Wierzch ciasteczek posmarować roztrzepanym białkiem i posypać pokruszonymi migdałami lub cukrem perlistym.
Bardzo smakowite ciasteczka :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
Usuń