piątek, 16 grudnia 2016

ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA CZEKOLADOWE ZE ŚNIEŻNĄ POSYPKĄ

Składniki:
  • 220 g mąki pszennej
  • 90 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru pudru waniliowego
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru (40 g)
  • 1 łyżka kakao
  • 110 g margaryny lub masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mleka
Dodatkowo:
  • 2 białka 
  • migdały w płatkach
  • cukier perlisty

Przygotowanie:
Mąkę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, budyń oraz kakao przesiać. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka oraz mleko. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość około 3 - 5 mm i wykrawać dowolne kształty ciasteczek. Ciasteczka wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Wierzch ciasteczek posmarować roztrzepanym białkiem i posypać pokruszonymi migdałami lub cukrem perlistym.
Piec 15 – 20 minut w temperaturze 180 – 200 stopni C
Print Friendly and PDF

2 komentarze:

drukuj/print