Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g margaryny lub masła
- 2 jajka
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru kryształ
- 2 łyżki kakao
- 2 szklanki mleka
- powidła śliwkowe
- 25 dag bakalie (rodzynki, orzechy laskowe, skórka pomarańczowa)
- 2 olejki spirytusowe rumowe
- 100 g gorzkiej czekolady
- skórka pomarańczowa
Ciasto - mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier - wymieszać. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe
kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie
zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wbić jajka. Wymieszać nożem, po
czym zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część ciasta wałkujemy i wykładamy blachę o wymiarach 30 x 25 cm. Drugą część ciasta wałkujemy i wykładamy na drugą blaszkę (placek ten nie musi mieć idealnego kształtu, gdyż zostanie pokruszony).
Piec 30 - 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.Nadzienie - jeden placek jeszcze ciepły rozkruszyć w misce, dodać bakalie. Następnie dodać kakao, olejek spirytusowy i mleko. Utrzeć na jednolitą masę.
Przełożenie:
Drugi placek wystudzony posmarować powidłami śliwkowymi, a następnie przygotowaną masą. Na koniec wierzch bajaderki polać roztopioną gorzka czekoladą i posypań skórką pomarańczową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz