niedziela, 18 grudnia 2016

BAJADERKA

Składniki:
Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g margaryny lub masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru kryształ
 Nadzienie:
  • 2 łyżki kakao
  • 2 szklanki mleka
  • powidła śliwkowe
  • 25 dag bakalie (rodzynki, orzechy laskowe, skórka pomarańczowa)
  • 2 olejki spirytusowe rumowe
Dodatkowo:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • skórka pomarańczowa
Przygotowanie:
Ciasto -  mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier - wymieszać. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wbić jajka. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część ciasta wałkujemy i wykładamy blachę o wymiarach 30 x 25 cm. Drugą część ciasta wałkujemy i wykładamy na drugą blaszkę (placek ten nie musi mieć idealnego kształtu, gdyż zostanie pokruszony).
Piec 30 - 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Nadzienie - jeden placek jeszcze ciepły rozkruszyć w misce, dodać bakalie. Następnie dodać kakao, olejek spirytusowy i mleko. Utrzeć na jednolitą masę.

Przełożenie:
Drugi placek wystudzony posmarować powidłami śliwkowymi, a następnie przygotowaną masą. Na koniec wierzch bajaderki polać roztopioną gorzka czekoladą i posypań skórką pomarańczową.

Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print