- 50 g migdałów
- 50 g orzechów laskowych
- 100 g cukru kryształ (1/2 szklanki)
- 300 g gorzkiej czekolady (3 tabliczki)
- 250 g margaryny (1 kostka)
- 5 jajek
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżki przyprawy di piernika (40 g)
- 1 łyżka miodu
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder
Migdały i orzechy laskowe grubo posiekać. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika przesiewamy. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Następnie margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Dodać rozpuszczoną margarynę i czekoladę, lekko wymieszać, potem dodać miód - wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika - dokładnie wymieszać. Na koniec wsypać migdały i orzechy laskowe - wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
Piec 45 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Po wystudzeniu ciasto obsypać cukrem pudrem.
Bardzo smakowite i jak ładnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńi jak smakuje, mięciutkie pulchniutkie, dziękuję :-) i serdecznie pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuń