czwartek, 8 grudnia 2016

CIASTECZKA BAKALIOWE Z POSYPKĄ SEZAMOWĄ


Składniki:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2  łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/2  łyżeczki cynamonu
  • 1/2  łyżeczki kakao
  • 1/2  łyżeczki soli
  • 20 g płatków migdałowych
  • 50 g skórki pomarańczowej
  • 30 g orzechów laskowych
Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • ziarna sezamu
Przygotowanie:
Orzechy laskowe i skórkę pomarańczową lekko zblendować (jeśli nie mamy blendera orzechy i skórkę posiekać), płatki migdałowe pokruszyć. Mąkę z cukrem pudrem, przyprawą do piernika, cynamonem, kakao, solą i proszkiem do pieczenia przesiać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wbić jajka oraz wlać olej. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość około 2 - 3 mm i wykrawać dowolne kształty pierniczków. Ciasteczka wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Wierzch ciasteczek posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami sezamu.
Piec 15 – 20 minut w temperaturze 180 – 200 stopni C. 
Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print