Składniki:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki oleju
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kakao
- 1/2 łyżeczki soli
- 20 g płatków migdałowych
- 50 g skórki pomarańczowej
- 30 g orzechów laskowych
Dodatkowo:
- 1 jajko
- ziarna sezamu
Przygotowanie:
Orzechy laskowe
i skórkę pomarańczową lekko zblendować (jeśli nie mamy blendera orzechy i
skórkę posiekać), płatki migdałowe pokruszyć. Mąkę z cukrem pudrem, przyprawą
do piernika, cynamonem, kakao, solą i proszkiem do pieczenia przesiać. Zrobić
kopczyk, w kopczyku dołeczek, wbić jajka oraz wlać olej. Wymieszać nożem, po
czym zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość około 2 - 3 mm i wykrawać dowolne
kształty pierniczków. Ciasteczka wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do
pieczenia. Wierzch ciasteczek posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać
ziarnami sezamu.
Piec 15 – 20
minut w temperaturze 180 – 200 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz