Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 200 g margaryny lub masła
- 3 żółtka
- 2 budynie waniliowe
- 500 ml mleka
- 3/4 szklanki cukru kryształ
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
Ciasto - mąkę z cukrem przesiać. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto.
Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Foremką o dowolnym kształcie (w moim przypadku był to okrąg z ząbkami) wyciąć ciasteczka. W połowie ciasteczek zrobić otwory. Ciastka piec około 15 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Masa - ugotować budyń w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Masa powinna być gładka i jednolita.
Rozpuścić galaretkę w ok. 400 ml wody.
Ciastka przełożyć masą (1 całe i 1 z dziurką) lekko docisnąć, aby się skleiły. W otwory za pomocą łyżeczki bardzo delikatnie wlać tężejącą galaretkę. Tak przygotowane ciasteczka odłożyć do całkowitego stężenia się galaretki.
Pyszne ciasteczka
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)i serdecznie pozdrawiam :-)
Usuńwspaniałe ciasteczka :) chętnie bym się skusiła na kilka do herbatki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-) proszę śmiało się częstować :-)
Usuń