wtorek, 3 maja 2016

CHAŁWOWIEC

Składniki:
Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki
  • 3 budynie czekoladowe
Masa chałwowa:
  • 2 budynie waniliowe
  • 250 g margaryny lub masła (1 kostka)
  • 500 ml mleka
  • 250 g chałwy waniliowej
Dodatkowo:
  • 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Biszkopt - Na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać budyń, mąkę i proszek do pieczenia. Następnie ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przesiany budyń z mąką i proszkiem do pieczenia i za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Masa chałwowa - ugotować budyń w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać zmiksowaną chałwę.

Po wystudzeniu biszkopta przekroić go na 2 blaty. Na jeden blat ciasta  wyłożyć 2/3 masy przykryć drugim blatem ciasta, na który wyłożyć pozostały krem. Wierzch ciasta posypać startą gorzką czekoladą.
Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Wydrukowałam i dziś - przy sobocie - zrobię:-) Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam szczerze, ciasto uwielbiane przez rodzinę. Również serdecznie pozdrawiam :-)

      Usuń

drukuj/print