środa, 18 maja 2016

MUFFINY POMARAŃCZOWE Z NUTĄ IMBIRU

Dzisiaj 18 maja jest Światowy Dzień Pieczenia w związku z tym zachęcam do pieczenia :-) i proponuję coś szybkiego, prostego np. muffiny

Składniki:
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta soli
  • 125 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1/2 szklanki jogurtu lub mleka
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 jajko
Dodatkowo:
  • płatki migdałowe 
Przygotowanie:
Przygotować dwie miski. Zgodnie za zasadą w jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki, w drugiej wszystkie mokre składniki, a następnie dodajemy suche składniki do mokrych. 

Do jednej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia z imbirem i szczyptą soli. Dodać cukier i cukier waniliowy - wymieszać. W drugiej misce mieszamy mokre składniki: jajko roztrzepać dodać jogurt (mleko), olej, serek homogenizowany oraz sok z pomarańczy. Następnie zgodnie z zasadą do produktów mokrych wsypujemy suche i za pomocą różdżki (trzepaczki) lub drewnianej łyżki wymieszać. Pamiętajmy, żeby zrobić to nie dokładnie wtedy muffiny będą miękkie i dłużej zachowają świeżość. Na koniec dodać startą skórkę z pomarańczy i wymieszać. Napełnić foremki do 3/4 wysokości i wierzch posypać pokruszonymi płatkami migdałowymi.

Piec około 25 - 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. właśnie ta nuta imbiru robi cuda. imbir jest moją jedną z najbrdziej ulubionych przypraw. pycha. Gratuluję przepis :D

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiały cudownie pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda rozchodzi się piękny aromat pomarańczy, serdecznie pozdrawiam :-)

      Usuń

drukuj/print