Składniki:
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- szczypta soli
- 125 g serka homogenizowanego waniliowego
- 1/2 szklanki jogurtu lub mleka
- sok z 1/2 pomarańczy
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 1/4 szklanki oleju
- 1 jajko
- płatki migdałowe
Przygotować dwie miski. Zgodnie za zasadą w jednej misce
mieszamy wszystkie suche składniki, w drugiej wszystkie mokre składniki,
a następnie dodajemy suche składniki do mokrych.
Do
jednej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia z imbirem i szczyptą soli. Dodać cukier i
cukier waniliowy - wymieszać. W drugiej misce
mieszamy mokre składniki: jajko roztrzepać dodać jogurt (mleko), olej, serek homogenizowany oraz sok z pomarańczy. Następnie zgodnie z zasadą do produktów mokrych wsypujemy suche i za pomocą różdżki (trzepaczki) lub drewnianej łyżki wymieszać. Pamiętajmy, żeby zrobić
to nie dokładnie wtedy muffiny będą miękkie i dłużej zachowają świeżość. Na koniec dodać startą skórkę z pomarańczy i wymieszać. Napełnić foremki do
3/4 wysokości i wierzch posypać pokruszonymi płatkami migdałowymi.
Piec około 25 - 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Piec około 25 - 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
właśnie ta nuta imbiru robi cuda. imbir jest moją jedną z najbrdziej ulubionych przypraw. pycha. Gratuluję przepis :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Kasia
Dziękuję :-) i również serdecznie pozdrawiam :-)
UsuńMusiały cudownie pachnieć :)
OdpowiedzUsuńTo prawda rozchodzi się piękny aromat pomarańczy, serdecznie pozdrawiam :-)
Usuń