poniedziałek, 11 kwietnia 2016

PRALINY Z GALARETKĄ

Jutro 12 kwietnia Dzień Czekolady proponuję w ten wyjątkowy dzień zrobić te przepyszne praliny.
Składniki:
  • 6 cukierków galaretek dowolnego smaku
  • 300 g czekolady gorzkiej
Przygotowanie:
Około 50 g czekoladę połamać na kostki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie  za pomocą pędzelka dokładnie rozprowadzić w każdym zakamarku silikonowej formy (można użyć foremek do lodu). Odstawić w chłodne miejsce lub do zamrażarki, by czekolada zastygła. W miedzy czasie galaretkę pokroić w bardzo drobną kostkę. Gdy zastygną nam już korpusy czekoladek. Należy około 200 g czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej lekko przestudzić i wrzucić pokrojoną galaretkę wymieszać. tak przygotowane nadzienie za pomocą dwóch łyżeczek nałożyć do korpusów czekoladek do wysokości ok. 3/4. Na koniec pozostałą czekoladę ok. 50 g rozpuścić w kąpieli wodnej i nałożyć resztę gorzkiej czekolady i ponownie odstawić do chłodnego miejsca, a następnie do lodówki. Z podanego przepisy wyszło mi 10 dużych pralin (wysokość 2 cm i szerokości 5 cm).

Rada:
Do pralin można użyć dowolnej czekolady np. mlecznej, białej. tak samo można użyć galaretek o jednym smaku lub mieszane.


Print Friendly and PDF

1 komentarz:

drukuj/print