- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 40 dag sera białego
- 50 - 60 dag ziemniaków
- domowa przyprawa do sera białego - według własnego smaku
Ziemniaki - ziemniaki obrać, opłukać włożyć do garnka, zalać wodą , dodać sól i zagotować do miękkości. Odcedzić i jeszcze gorące roztłuc dokładnie tłuczkiem di ziemniaków. Ziemniaki całkowicie ostudzić, odparować. najlepiej ziemniaki ugotować dzień wcześniej.
Ser - ser najlepiej przepuścić przez praskę lub pokruszyć i rozgnieść widelcem.
Ser wymieszać z ziemniakami, doprawić domową przyprawą do sera białego ewentualnie doprawić do smaku solą, wymieszać.
Z
ciasta francuskiego za pomocą szklanki wycinamy koła, na środku
układamy około 1 łyżeczki farszu, a następnie sklejamy boki. Pierogi
ułożyć na papierze do pieczenia na stojąco i posmarować roztrzepanym
jajkiem.
Piec około 20 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Przepis na domową przyprawę do sera można znaleźć pod linkiem http://ciastkadomoweslodkosci.blogspot.com/2016/04/domowa-przyprawa-do-sera-biaego.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz