niedziela, 10 kwietnia 2016

PIEROGI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z NADZIENIEM RUSKIM Z DOMOWĄ PRZYPRAWĄ DO SERA BIAŁEGO

Składniki:
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 40 dag sera białego
  • 50 - 60 dag ziemniaków
  • domowa przyprawa do sera białego - według własnego smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki - ziemniaki obrać, opłukać włożyć do garnka, zalać wodą , dodać sól i zagotować do miękkości. Odcedzić i jeszcze gorące roztłuc dokładnie tłuczkiem di ziemniaków. Ziemniaki całkowicie ostudzić, odparować. najlepiej ziemniaki ugotować dzień wcześniej.
Ser - ser najlepiej przepuścić przez praskę lub pokruszyć i rozgnieść widelcem.

Ser wymieszać z ziemniakami, doprawić domową przyprawą do sera białego ewentualnie doprawić do smaku solą, wymieszać.
Z ciasta francuskiego za pomocą szklanki wycinamy koła, na środku układamy około 1 łyżeczki farszu, a następnie sklejamy boki. Pierogi ułożyć na papierze do pieczenia na stojąco i posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec około 20 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Przepis na domową przyprawę do sera można znaleźć pod linkiem http://ciastkadomoweslodkosci.blogspot.com/2016/04/domowa-przyprawa-do-sera-biaego.html
  Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print