niedziela, 21 lutego 2016

CIASTECZKA SEROWE

Ciasteczka te idealnie sprawdzają się podczas wieczornych spotkań przy winie, piwie, czy herbatce, a przede wszystkim przy pogaduchach. Polecam przepis na te ciasteczka robi się je bardzo sprawnie, szybko i do tego są dobrym materiałem na przyprawowe eksperymenty. 

Składniki:
  • 18 dag żółtego sera np. gouda
  • 25 dag mąki pszennej
  • 15 dag margaryny
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki śmietany 12 lub 18%
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do dekoracji:
  • roztrzepane jajko lub białko
  • kminek
Przygotowanie:
Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach. Mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i papryką słodką przesiać na stolnice. Dodać zimną margarynę i za pomocą siekaczki lub noża wysiekać. Gdy powstanie kruszonka, uformować kopczyk, w kopczyku zrobić dołeczek i wlać żółtko oraz śmietanę - wymieszać. Na koniec dodać starty żółty ser i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować wałeczek i włożyć do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na placek o grubości około 0,5 cm i powycinać dowolne kształty. Ciasteczka przełożyć na blachę i posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem.
Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. ciekawy przepis, małe słone przekąski na imprezach są super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda zgadzam siew 100%, tak właśnie powstał ten przepis na spotkanie w gronie znajomych, czym tu ich zaskoczyć. A do tego samodzielnie wykonane i wiemy co tak naprawdę jemy. Polecam :-)ten przepis jak inne na słone przekąski

      Usuń

drukuj/print