Składniki:
- 5 jajek
- 3 łyżki cukru
- 100 g margaryny
- 300 g masy krówkowej - kajmak
- 180 g mąki pszennej
- 100 g maki ziemniaczanej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- sok z 1 cytryny
- 100 g masy krówkowej - kajmak
- 4 łyżki mleka
- płatki migdałowe
Ciasto - w rondelku margarynę z masą krówkową - kajmak podgrzać na małym ogniu do połączenia składników, cały czas mieszając i uważać by nie przypalić - nie gotować!. Pozostawić do
wystygnięcia. Mąkę pszenną i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka ubić z cukrem, następnie dodać przestudzoną masę kajmakową - wymieszać, dodać sok z cytryny i ponownie wymieszać. Na koniec dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i ubić robotem. Ciasto przełożyć do formy posmarowanej i obsypanej
bułką tarta.
Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Polewa kajmakowa - w rondelku 100 g masy krówkowej - kajmak podgrzać z mlekiem i mieszać do połączenia się składników. Odstawić do wystygnięcia, w celu lekkiego stężenia.
Ostudzoną babkę polać polewą kajmakową i posypać płatkami migdałowymi.
Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Polewa kajmakowa - w rondelku 100 g masy krówkowej - kajmak podgrzać z mlekiem i mieszać do połączenia się składników. Odstawić do wystygnięcia, w celu lekkiego stężenia.
Ostudzoną babkę polać polewą kajmakową i posypać płatkami migdałowymi.
Siedzi w piekarniku, i pięknie wyrosło, za godzinkę będę wiedzieć jak smakuje ☺
OdpowiedzUsuńTo miłe, że wykorzystała Pani przepis proszę podzielić się opinią :-)
UsuńOstatnio bardzo lubię piec babki. Ta chyba będzie kolejna :) Wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńPolecam, jest świetna u mnie został już tylko kawałeczek. A obecnie zastanawiam się nad użyciem innej masy krówkowej w smaku. Ja jak i rodzina uwielbiamy ciasta ucierane i robię często.
Usuń