sobota, 27 lutego 2016

BABKA KAJMAKOWA

Polecam kolejny przepis na przepyszną, pulchną i wilgotną babkę tym razem pachnącą kajmakiem.

Składniki:
  • 5 jajek
  • 3 łyżki cukru 
  • 100 g margaryny
  • 300 g masy krówkowej - kajmak
  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g maki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia 
  • sok z 1 cytryny
Polewa kajmakowa
  • 100 g masy krówkowej - kajmak
  • 4 łyżki mleka
Dodatkowo:
  • płatki migdałowe
Przygotowanie:
Ciasto - w rondelku margarynę z masą krówkową - kajmak podgrzać na małym ogniu do połączenia składników, cały czas mieszając i uważać by nie przypalić - nie gotować!. Pozostawić do wystygnięcia. Mąkę pszenną i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka ubić z cukrem, następnie dodać przestudzoną masę kajmakową - wymieszać, dodać sok z cytryny i ponownie wymieszać. Na koniec dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i ubić robotem. Ciasto przełożyć do formy posmarowanej i obsypanej bułką tarta.
Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Polewa kajmakowa - w rondelku 100 g masy krówkowej - kajmak podgrzać z mlekiem i mieszać do połączenia się składników. Odstawić do wystygnięcia, w celu lekkiego stężenia.

Ostudzoną babkę polać polewą kajmakową i posypać płatkami migdałowymi.

Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. Siedzi w piekarniku, i pięknie wyrosło, za godzinkę będę wiedzieć jak smakuje ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To miłe, że wykorzystała Pani przepis proszę podzielić się opinią :-)

      Usuń
  2. Ostatnio bardzo lubię piec babki. Ta chyba będzie kolejna :) Wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, jest świetna u mnie został już tylko kawałeczek. A obecnie zastanawiam się nad użyciem innej masy krówkowej w smaku. Ja jak i rodzina uwielbiamy ciasta ucierane i robię często.

      Usuń

drukuj/print