Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka niesłodzonego kakao
- 75 g rozpuszczonej margaryny
- 3 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 1 olejek waniliowy Dr. Oetker
- 200 g posiekanej gorzkiej czekolady
- cukier puder waniliowy
Przygotować dwie miski. Do jednej miski przesiać mąkę pszenną , proszek do pieczenia, kakao. W drugiej misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitych jajek dodać rozpuszczoną margarynę, cały olejek waniliowy oraz mleko - wymieszać za pomocą różki (trzepaczki) lub łyżki. Do mokrych składników dodać sypkie składniki - wymieszać za pomocą różdżki (trzepaczki) lub łyżki. Na koniec wsypać posiekaną gorzką czekoladę i wymieszać niedokładnie różdżką Pamiętajmy nie używamy robota!
Napełnić foremki do 3/4 wysokości.
Piec 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Rady:
- do wymieszania składników mokrych z suchymi Nie używamy robota! Pamiętajmy, żeby zrobić to nie dokładnie wtedy muffiny będą miękkie i dłużej zachowają świeżość.
urocze:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
Usuń