Składniki:
- 18 dag żółtego sera np. gouda
- 25 dag mąki pszennej
- 15 dag margaryny
- 1 żółtko
- 1/2 szklanki śmietany 12 lub 18%
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- roztrzepane jajko lub białko
- kminek
Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach. Mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i papryką słodką przesiać na stolnice. Dodać zimną margarynę i za pomocą siekaczki lub noża wysiekać. Gdy powstanie kruszonka, uformować kopczyk, w kopczyku zrobić dołeczek i wlać żółtko oraz śmietanę - wymieszać. Na koniec dodać starty żółty ser i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować wałeczek i włożyć do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na placek o grubości około 0,5 cm i powycinać dowolne kształty. Ciasteczka przełożyć na blachę i posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem.
Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
ciekawy przepis, małe słone przekąski na imprezach są super
OdpowiedzUsuńTo prawda zgadzam siew 100%, tak właśnie powstał ten przepis na spotkanie w gronie znajomych, czym tu ich zaskoczyć. A do tego samodzielnie wykonane i wiemy co tak naprawdę jemy. Polecam :-)ten przepis jak inne na słone przekąski
Usuń