Składniki:
- 1 cytryna
- 3 / 4 szklanki cukru trzcinowego
- 1 / 3 filiżanki rumu
- 1 laska cynamonu
Sposób 1:
Cytrynę dokładnie szorujemy i kroimy na cienkie plasterki, układamy w słoiczku, podsypujemy cukrem wstrząsamy lekko słoiczkiem, żeby cukier opadł. Zalewamy rumem. Zamykamy wieczko i mocno wstrząsamy. Powtarzamy tą czynność co jakiś czas, aż cukier się rozpuści i wtedy ewentualnie dodajemy jeszcze cukier, żeby uzyskać konsystencje syropu. Na koniec laskę cynamonu dzielimy na 3 lub 4 części i wrzucamy do słoiczka, mieszamy. Według ściągniętego przepisu z internetu jest gotowe po całkowitym rozpuszczeniu cukru, ale ja pozostawiłam na noc w chłodnym miejscu by lepiej związały się smaki i według mnie wyszło rewelacyjnie. Po odkręceniu słoiczka wydobywa się piękny aromat cynamonu i skórki cytrynowej. Polecam nadaje się świetnie do herbaty, wody na chłodne jesienno - zimowe dni. Syrop można również wykorzystać do ciasta.
Sposób 2:
Cytrynę dokładnie szorujemy i kroimy na cienkie plasterki. Do słoiczka wlewamy rum, następnie wsypujemy cukier - mieszamy. Na koniec dodajemy porcjami pokrojoną cytrynę i mieszamy - czynność powtarzamy do momentu skończenia się plasterków cytryny i cały czas mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Na koniec laskę cynamonu dzielimy na 3 lub 4 części i wrzucamy do słoiczka, mieszamy. Według ściągniętego przepisu z internetu jest gotowe po całkowitym rozpuszczeniu cukru, ale ja pozostawiłam na noc w chłodnym miejscu by lepiej związały się smaki i według mnie wyszło rewelacyjnie. Po odkręceniu słoiczka wydobywa się piękny aromat cynamonu i skórki cytrynowej. Polecam nadaje się świetnie do herbaty, wody na chłodne jesienno - zimowe dni. Syrop można również wykorzystać do ciasta.
Podobny przepis na domową cytrynę jest z dodatkiem wanilii, który znajdziecie pod linkiem http://ciastkadomoweslodkosci.blogspot.com/2015/03/cytryna-z-wanilia.html
Mmm, koniecznie musi się znaleźć w zimowych zapasach :)
OdpowiedzUsuń