Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru kryształ
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 budynie czekoladowe
- 3/4 szklanki cukru kryształ
- 250 g margaryny (1 kostka)
- 1/2 litra mleka
- 1 łyżka kakao
- 1 esencja rumowa
- dżem z czarnej porzeczki
- czekolada gorzka
Biszkopt - mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka z cukrem ubić na puszysta masę. Ubijać do momentu zbielenia jajek. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartej tortownicy o wymiarach 12 x 30 cm lub keksówki.
Piec 30 - 40 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Masa- ugotować budyń w 1/2 litra mleka - przestudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać kakao i esencję rumową.
Przełożenie - biszkopt przekroić na 3 części. Na dolny biszkopt rozsmarować cienką warstwę dżemu porzeczkowego na to 1/3 część masy czekoladowej. Następnie przykryć drugim blatem biszkopta i powtórzyć czynności jak poprzednio. Boki ciasta posmarować masą. Na koniec wierzch i boki ciasta obsypać startą gorzką czekoladą.
Przepis autorski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz