sobota, 23 stycznia 2016

CIASTO IZA

Inspiracją do Ciasta Iza był przepis na stefankę. Według mnie formy jaką użyłam nie pasuje do stefanki stąd mój pomysł na takie ciasto. Polecam spróbować robiłam go na Święta Bożego Narodzenia i wszystkim bardzo smakował.

Składniki:
Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru kryształ
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
Masa czekoladowa:
  • 2 budynie czekoladowe
  • 3/4 szklanki cukru kryształ
  • 250 g margaryny (1 kostka)
  • 1/2 litra mleka
  • 1 łyżka kakao
  • 1 esencja rumowa
Dodatkowo:
  • dżem z czarnej porzeczki
  • czekolada gorzka
Przygotowanie:
Biszkopt - mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka z cukrem ubić na puszysta masę. Ubijać do momentu zbielenia jajek. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia  i za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartej tortownicy o wymiarach 12 x 30 cm lub keksówki.
Piec 30 - 40 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Masa- ugotować budyń w 1/2 litra mleka - przestudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać kakao i esencję rumową.

Przełożenie - biszkopt przekroić na 3 części. Na dolny biszkopt rozsmarować cienką warstwę dżemu porzeczkowego na to 1/3 część masy czekoladowej. Następnie przykryć drugim blatem biszkopta i powtórzyć czynności jak poprzednio. Boki ciasta posmarować masą. Na koniec wierzch i boki ciasta obsypać startą gorzką czekoladą.
Przepis autorski Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print