Ciasto:
- 20 dag margaryny
- 3/4 szklanki cukru kryształ
- 50 dag mąki pszennej
- 8 łyżek mleka
- 4 jajka
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 25 dag wiórków kokosowych
- 10 dag margaryny
- 3/4 szklanki cukru kryształ
- 6 łyżek mleka
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 3/4 szklanki cukru kryształ
- 1 kostka margaryny (250 g)
- 1/2 litra mleka
Masa kokosowa - w rondelku rozpuścić margarynę, dodać cukier - rozpuścić. Zdjąć z ognia wlać mleko, wymieszać i dodać wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać. Następnie masę kokosową zagotować rumieniąc ją na złoty kolor. Pamiętając, aby od czasu do czasu mieszać, by nam nie przywarło do spodu.
Ciasto - mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Następnie jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijać do momentu zbielenia jajek. Potem dodać roztopioną margarynę, wymieszać. Dodać mleko ponownie wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać mikserem.
Ciasto wyłożyć do tortownicy o wymiarach 23 x 36 cm posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Ciasto jest bardzo gęste najlepiej rozprowadzić je delikatnie palcami. Na wierzch posmarować masą kokosową.
Piec 45 minut w temperaturze 200 stopni C na złoty kolor.
Masa budyniowa - z mleka, budyniu w proszku zagotować budyń. Wystudzić. Następnie margarynę z masłem utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy- ubić na puszysta masę do momentu rozpuszczenia cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo ostudzony budyń. Masa powinna być gładka i jednolita.
Wystudzone ciasto przekroić na pół uważając by kroić nieco poniżej masy kokosowej. Następnie na spód ciasta rozsmarować masę budyniową i przykryć wierzchem ciasta.
Pysznie:)
OdpowiedzUsuńmam w swoich zbiorach przepis na ciasto "pszczółka" ale zupełnie inne, dzięki, że mi o nim przypomniałaś, muszę koniecznie swoją pszczółkę zrobić. Twoje ciacho też wygląda bardzo pysznie
OdpowiedzUsuń