sobota, 9 stycznia 2016

PSZCZÓŁKA

Składniki:
Ciasto:
  • 20 dag margaryny
  • 3/4 szklanki cukru kryształ
  • 50 dag mąki pszennej 
  • 8 łyżek mleka
  • 4 jajka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
Masa kokosowa:
  • 25 dag wiórków kokosowych
  • 10 dag margaryny
  • 3/4 szklanki cukru kryształ
  • 6 łyżek mleka
Masa budyniowa:
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 3/4 szklanki cukru kryształ
  • 1 kostka margaryny (250 g)
  • 1/2 litra mleka
Przygotowanie:
Masa kokosowa - w rondelku rozpuścić margarynę, dodać cukier - rozpuścić. Zdjąć z ognia wlać mleko, wymieszać i dodać wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać. Następnie masę kokosową zagotować rumieniąc ją na złoty kolor. Pamiętając, aby od czasu do czasu mieszać, by nam nie przywarło do spodu.

Ciasto - mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Następnie jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijać do momentu zbielenia jajek. Potem dodać roztopioną margarynę, wymieszać. Dodać mleko ponownie wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać mikserem.
Ciasto wyłożyć do tortownicy o wymiarach 23 x 36 cm posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Ciasto jest bardzo gęste najlepiej rozprowadzić je delikatnie palcami. Na wierzch posmarować masą kokosową.
Piec 45 minut w temperaturze 200 stopni C na złoty kolor.

Masa budyniowa - z mleka, budyniu w proszku zagotować budyń. Wystudzić. Następnie margarynę z masłem utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy- ubić na puszysta masę do momentu rozpuszczenia cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo ostudzony budyń. Masa powinna być gładka i jednolita.

Wystudzone ciasto przekroić na pół uważając by kroić nieco poniżej masy kokosowej. Następnie na spód ciasta rozsmarować masę budyniową i przykryć wierzchem ciasta.

2 komentarze:

  1. mam w swoich zbiorach przepis na ciasto "pszczółka" ale zupełnie inne, dzięki, że mi o nim przypomniałaś, muszę koniecznie swoją pszczółkę zrobić. Twoje ciacho też wygląda bardzo pysznie

    OdpowiedzUsuń