Składniki:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (można mniej lub więcej zależy jaką lubimy kawę)
- 150 ml mleka
- 4 kostki czekolady gorzkiej
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego anyżu
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
W rondelku mleko lekko podgrzać, wrzucić kostki czekolady i rozpuścić - nie gotować mleka! W momencie, gdy czekolada się rozpuści rondelek zdjąć z ognia. Wsypać kawę rozpuszczalną i wymieszać do momentu rozpuszczenia. Następnie dodać: cynamon, kardamon oraz anyż - wymieszać. Rondelek postawić na ogniu i zagotować. Wlać kawę do wysokiej szklanki i posypać cynamonem.
Rada:
- można użyć czekolady białej, która również idealnie pasuje
- można dodać 1/4 mielonego imbiru
- jeśli ktoś nie lubi kawy rozpuszczalnej może z powodzeniem użyć mielonej kawy, którą należy zaparzyć w filiżance i odcedzić z fusów lub zaparzyć w zaparzaczu, albo użyć espresso
- można użyć również gotowej kawy rozpuszczanej cynamonowej, tylko pamiętajmy, aby nie dodawać już cynamonu do mleka by nie zdominował smaku kawy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz