środa, 6 stycznia 2016

KAWA CZEKOLADOWO - KORZENNA

Kawa czekoladowo - korzenna idealnie rozgrzewa w te zimne zimowe wieczory.

Składniki:
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (można mniej lub więcej zależy jaką lubimy kawę)
  • 150 ml mleka
  • 4 kostki czekolady gorzkiej
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego anyżu
  • 1/2  łyżeczki mielonego cynamonu
Przygotowanie:
W rondelku mleko lekko podgrzać, wrzucić kostki czekolady i rozpuścić - nie gotować mleka! W momencie, gdy czekolada się rozpuści rondelek zdjąć z ognia. Wsypać kawę rozpuszczalną i wymieszać do momentu rozpuszczenia. Następnie dodać: cynamon, kardamon oraz anyż - wymieszać. Rondelek postawić na ogniu i zagotować. Wlać kawę do wysokiej szklanki i posypać cynamonem.


Rada:
  • można użyć czekolady białej, która również idealnie pasuje
  • można dodać 1/4 mielonego imbiru 
  • jeśli ktoś nie lubi kawy rozpuszczalnej może z powodzeniem użyć mielonej kawy, którą należy zaparzyć w filiżance i odcedzić z fusów lub zaparzyć w zaparzaczu, albo użyć espresso 
  • można użyć również gotowej kawy rozpuszczanej cynamonowej, tylko pamiętajmy, aby nie dodawać już cynamonu do mleka by nie zdominował smaku kawy
Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print