sobota, 16 stycznia 2016

BABKA CYTRYNOWA II


Kolejny przepis na przepyszną, pulchną babkę mocno cytrynową.

Składniki:
  • 6 jajek
  • 200 g margaryny
  • 2 łyżki oleju
  • 3/4 szklanki cukru kryształ
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • skórka starta z 1 cytryny
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1 olejek cytrynowy np. Dr. Oetker 
  • 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzona margarynę, lekko wymieszać, potem dodać olej, wlać sok wyciśnięty z cytryny oraz olejek cytrynowy. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Dodać skórkę cytrynową - wymieszać. Ciasto można piec w keksówce.
Piec 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Wystudzoną babką polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.



Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print