Kolejny przepis na przepyszną, pulchną babkę mocno cytrynową.
Składniki:
- 6 jajek
- 200 g margaryny
- 2 łyżki oleju
- 3/4 szklanki cukru kryształ
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- skórka starta z 1 cytryny
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 1 olejek cytrynowy np. Dr. Oetker
- 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzona margarynę, lekko wymieszać, potem dodać olej, wlać sok wyciśnięty z cytryny oraz olejek cytrynowy. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Dodać skórkę cytrynową - wymieszać. Ciasto można piec w keksówce.
Piec 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Wystudzoną babką polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz