Ciasto kakaowe:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 100 gram rozpuszczonej wystudzonej margaryny
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 - 2 łyżki kakao
- 250 g sera białego
- 2 - 3 łyżek cukru waniliowego
- 0,5 opakowania budyniu waniliowego
- 65 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru pudru waniliowego lub cukru waniliowego kryształ
Kruszonka - Z masła, mąki, cukru pudru i cukru waniliowego wyrobić kruszonkę i włożyć do zamrażalnika. Najlepiej zrobić ją dzień wcześniej, gdyż mamy pewność, iż będzie ona twarda i łatwiej nam będzie trzeć ciasto.
Ciasto kakaowe - Przygotować dwie miski. Do jednej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól, kakao. W drugiej misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitych jajek dodać margarynę i mleko - wymieszać za pomocą różki (trzepaczki) lub łyżki. Do mokrych składników dodać sypkie składniki - wymieszać za pomocą różdżki (trzepaczki) lub łyżki. Nie używamy robota!
Masa serowa - Ser biały za pomocą łyżki rozdrobnić, następnie dodać cukier waniliowy dokładnie wymieszać na koniec dodać budyń w proszku i wymieszać do jednolitej masy. Pamiętajmy o bardzo ważnej zasadzie cukier do sera dodajemy dopiero tuż przed nałożeniem sera, gdyż wytwarza się woda, która psuje smak farszu.
Do papilotek nakładamy najpierw łyżkę ciasta kakaowego, następnie 1 łyżkę masy serowej, później łyżkę masy kakaowej i na wierzch posypujemy starta kruszonką. Napełnić foremki do 3/4 wysokości.
Piec 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Rady:
- do wymieszania składników mokrych z suchymi Nie używamy robota! Pamiętajmy, żeby zrobić to nie dokładnie wtedy muffiny będą miękkie i dłużej zachowają świeżość.
- cukier do sera dodajemy dopiero tuż przed nałożeniem sera, gdyż wytwarza się woda, która psuje smak farszu.
- w internecie można spotkać wiele przepisów na muffiny z serem, gdzie w składnikach do masy dodawane jest jajko można dodać, ale pamiętajmy dodawanie jajek powoduje twardość masy serowej
Przepis autorski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz