niedziela, 20 września 2015

MUFFINY ZE ŚLIWKAMI

Składniki: (16 sztuk)
Ciasto:
  • 250 g śliwek
  • 2 jajka 
  • 1 / 2 szklanki cukru kryształ
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 / 2 szklanki oleju
  • 200 ml mleka
Posypka:
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu  
Kruszonka:
  • 65 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru pudru waniliowego lub cukru waniliowego kryształ
Przygotowanie:
Kruszonka - Z masła, mąki, cukru pudru i cukru waniliowego wyrobić kruszonkę i włożyć do zamrażalnika. Najlepiej zrobić ją dzień wcześniej, gdyż mamy pewność, iż będzie ona twarda i łatwiej nam będzie trzeć ciasto.
Śliwki - dokładnie umyć, osuszyć. Każdą przekroić na pół, usunąć pestkę i pokroić w drobną kostkę.
Posypka - 2 łyżki cukru pudru z cynamonem przesiać.
Ciasto - Przygotować dwie miski. Do jednej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Jajka ubić z cukrem  i cukrem waniliowym. Do ubitych jajek dodać olej i mleko - wymieszać za pomocą różki (trzepaczki) lub łyżki. Do mokrych składników dodać sypkie składniki - wymieszać za pomocą różdżki (trzepaczki) lub łyżki. Nie używamy robota!  Pamiętajmy, żeby zrobić to nie dokładnie wtedy muffiny będą miękkie i dłużej zachowają świeżość. Do śliwek wsypujemy posypkę i obtaczamy śliwki. Do ciasta dodajemy śliwki wymieszane z posypką. Napełnić foremki do 3/4 wysokości.
Piec 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.


Print Friendly and PDF

2 komentarze:

drukuj/print