Ciasto:
- 250 g śliwek
- 2 jajka
- 1 / 2 szklanki cukru kryształ
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 / 2 szklanki oleju
- 200 ml mleka
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 65 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru pudru waniliowego lub cukru waniliowego kryształ
Kruszonka - Z masła, mąki, cukru pudru i cukru waniliowego wyrobić kruszonkę i włożyć do zamrażalnika. Najlepiej zrobić ją dzień wcześniej, gdyż mamy pewność, iż będzie ona twarda i łatwiej nam będzie trzeć ciasto.
Śliwki - dokładnie umyć, osuszyć. Każdą przekroić na pół, usunąć pestkę i pokroić w drobną kostkę.
Posypka - 2 łyżki cukru pudru z cynamonem przesiać.
Ciasto - Przygotować dwie miski. Do jednej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitych jajek dodać olej i mleko - wymieszać za pomocą różki (trzepaczki) lub łyżki. Do mokrych składników dodać sypkie składniki - wymieszać za pomocą różdżki (trzepaczki) lub łyżki. Nie używamy robota! Pamiętajmy, żeby zrobić to nie dokładnie wtedy muffiny będą miękkie i dłużej zachowają świeżość. Do śliwek wsypujemy posypkę i obtaczamy śliwki. Do ciasta dodajemy śliwki wymieszane z posypką. Napełnić foremki do 3/4 wysokości.
Piec 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Musiały smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuńoj tak zniknęły bardzo szybko :-)
OdpowiedzUsuń