- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 250 g margaryny
- 6 jajek
- 3 / 4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 /2 kg śliwek (najlepiej mniejszych)
- około 1 łyżeczki cynamony
- 2 łyżki cukru pudru + do dekoracji
Śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki.
Posypka 1 łyżeczka cynamonu wymieszać z 2 łyżkami przesianego cukru pudru.
Ciasto mąkę: pszenną, ziemniaczaną i krupczatkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka wbić do miski, dodać cukier i cukier waniliowy ubijać do momentu zbielenia jajek. Następnie dodać roztopioną margarynę - wymieszać. Dodać przesiane maki z proszkiem do pieczenia dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Ciasto przełożyć do formy o średnicy 24 x 33 cm wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą. Na wierzch ułożyć (nie ma potrzeby wciskania w ciasto) ciasno połówki śliwek, które obtaczamy w posypce.
Piec 50 - 60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Rada: po upieczeniu można ciasto posypać cukrem pudrem lub delikatnie polukrować.
Przed włożeniem do piekarnika
Po wyjęciu z piekarnika, a przed oproszeniem cukrem pudrem
Moja Mama robi podobne, pycha! :)
OdpowiedzUsuńprzepyszne ciasto, według mnie ciekawa podstawa zawsze można zrobić z innymi owocami
OdpowiedzUsuń