niedziela, 6 września 2015

CIASTO UCIERANE ZE ŚLIWKAMI

Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki krupczatki 
  • 250 g margaryny
  • 6 jajek
  • 3 / 4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka proszku do pieczenia 
  • 1 /2 kg śliwek (najlepiej mniejszych)
  • około 1 łyżeczki cynamony
  • 2 łyżki cukru pudru + do dekoracji
Przygotowanie:
Śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki.
Posypka 1 łyżeczka cynamonu wymieszać z 2 łyżkami przesianego cukru pudru.
Ciasto mąkę: pszenną, ziemniaczaną i krupczatkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka wbić do miski, dodać cukier i cukier waniliowy ubijać do momentu zbielenia jajek. Następnie dodać roztopioną margarynę - wymieszać. Dodać przesiane maki z proszkiem do pieczenia dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Ciasto przełożyć do formy o średnicy 24 x 33 cm wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą. Na wierzch ułożyć (nie ma potrzeby wciskania w ciasto) ciasno połówki śliwek, które obtaczamy w posypce.

Piec 50 - 60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Rada:  po upieczeniu można ciasto posypać cukrem pudrem lub delikatnie polukrować.

 

Przed włożeniem do piekarnika
Po wyjęciu z piekarnika, a przed oproszeniem cukrem pudrem

Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Moja Mama robi podobne, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepyszne ciasto, według mnie ciekawa podstawa zawsze można zrobić z innymi owocami

    OdpowiedzUsuń

drukuj/print