niedziela, 13 września 2015

METROWIEC Z KOKOSEM

Metrowiec lub szachownica wygląda może na skomplikowane ciasto, ale uwierzcie mi nie jest trudne, a efektownie wygląda na naszym stole. Ciasto jest przepyszne i wbrew pozorom robi się je bardzo szybko. Ja przedstawiam Państwu bardzo prostą metodę, ponieważ biszkopt można przekroić na więcej pasków np. na 3, 4 lub więcej zależy to od naszej twórczości i czasu. Zasada sklejenia tego ciasta pozostaje bez zmian.

Składniki:
Biszkopt: 
  • 6 jajek
  • 20 dag cukru kryształ
  • 15 dag mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 - 2 łyżki kakao
  • olejek rumowy
  • 1 cytryna (starta skórka i wyciśnięty sok)
  • sól
  • 6 łyżek ciepłej przygotowanej wody
Masa budyniowa:
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 1 / 2 litra mleka
  • 3 / 4 szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny z masłem
Nasączenie:
  1. herbata (esencja herbaty zaparzona w 200 ml wody z 2 - 3 torebek herbaty czarnej earl grey i 1 torebki herbaty czarnej Lipton lub innej wtedy 2 torebki). 1 / 2 szklanki esencji herbaty zalać chłodną wodą do ok. 200 ml. Posłodzić do smaku.
  2. kawa (1 -2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalać około 50 ml gorącą wodą , ale nie wrzącą rozpuścić). Do rozpuszczonej kawy dolać chłodnej wody do 200 ml. Posłodzić do smaku.
Dekoracja:
  • wiórki kokosowe 
 Przygotowanie:

 Biszkopt :  Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz szczyptę soli przesiać. Mikserem ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać 6 łyżek ciepłej wody i wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę i za pomocą różki lub łyżki delikatnie wymieszać do połączenia składników. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao, cały olejek rumowy i dokładnie za pomocą różki lub łyżki wymieszać. Do drugiej części ciasta dodać startą skórkę z cytryny i wyciśnięty sok z cytryny oraz tyle samo mąki ile daliśmy kakao. Oda ciasta wylać do dwóch takich samych małych keksówek wcześniej posmarowanych margaryną i obsypanych bułką tartą.
Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C.

Masa budyniowa: z mleka, budyniu w proszku zagotować budyń. Wystudzić. Następnie margarynę z masłem utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać na puszysta masę do momentu rozpuszczenia cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo ostudzony budyń. Masa powinna być gładka i jednolita.

Przełożenie ciasta:  Każdy wystudzony biszkopt przekroić na 4 części. Smarujemy masą bok pierwszego paska i przekładamy do niego pasek o przeciwnym kolorze. Lekko dociskamy. Po złączeniu pasków w moim przypadku dwóch smarujemy powstały spód masą i powtarzamy czynność układając na wierzch pasy zachowując naprzemienność. Na koniec gdy ciasto będzie już złożone smarujemy je z każdej strony masą. Na wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.

Rada: 
  • ciasto najlepiej kroić długim ostrym nożem wcześniej zamoczonym w wodzie
  • biszkopt można przekroić na więcej pasków np. na 3 lub 4

Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Piękne! Kokos uwielbiam, na pewno by mi smakowało!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło słyszeć takie słowa, dziękuję :-) Pozostaje mi tylko zachęcić do wypróbowania

      Usuń

drukuj/print