niedziela, 27 marca 2022

BABKA POMARAŃCZOWA Z CZEKOLADĄ

 Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 łyżki cukru pomarańczowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g margaryny
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • skórka i sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • 1 olejek pomarańczowy
  • ok. 50 g posiekanej czekolady gorzkiej
Dodatkowo:
  • cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Z pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Czekoladę gorzką drobno posiekać. Mąkę tortową i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiać. Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać sok z pomarańczy i olejek - zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę tortową z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać ma gładką masę. Następnie dodać skórkę z pomarańczy i posiekaną czekoladę, wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm (lub keksówki) gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem. 
Piec około 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Po wystudzeni ciasto oprószyć cukrem pudrem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print