Składniki:
- 4 jajka
- 2 łyżki cukru pomarańczowego
- 3/4 szklanki cukru
- 250 g margaryny
- 1 szklanka mąki tortowej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- skórka i sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
- 1 olejek pomarańczowy
- ok. 50 g posiekanej czekolady gorzkiej
Dodatkowo:
- cukier puder do dekoracji
Z pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Czekoladę gorzką drobno posiekać. Mąkę tortową i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiać. Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać sok z pomarańczy i olejek - zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę tortową z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać ma gładką masę. Następnie dodać skórkę z pomarańczy i posiekaną czekoladę, wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm (lub keksówki) gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem.
Piec około 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Po wystudzeni ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz