Ciasto:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- ok. 200 g dżemu morelowego
- 250 g margaryny
- 350 g mąki tortowej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 100 g suszonej śliwki kalifornijskiej
- 50 g suszonej moreli
- cukier puder do dekoracji
Ciasto - śliwkę i morelę pokroić w kostkę. Margarynę rozpuścić w rondelku i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać. Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Następnie dodajemy przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać dżem morelowy, wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao - dokładnie wymieszać na gładką masę. Następnie dodać pokojone w kostkę bakalie, wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm (lub keksówki) gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem.
Piec około 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Po wystudzeni ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz