niedziela, 3 kwietnia 2022

BABKA KAKAOWA ZE ŚLIWKĄ

Składniki:
Ciasto:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • ok. 200 g dżemu morelowego
  • 250 g margaryny
  • 350 g mąki tortowej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 100 g suszonej śliwki kalifornijskiej 
  • 50 g suszonej moreli
Dodatkowo:
  • cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Ciasto - śliwkę i morelę pokroić w kostkę. Margarynę rozpuścić w rondelku i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać. Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Następnie dodajemy przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać dżem morelowy, wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao - dokładnie wymieszać na gładką masę. Następnie dodać pokojone w kostkę bakalie, wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm (lub keksówki) gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem. 
Piec około 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Po wystudzeni ciasto oprószyć cukrem pudrem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print