Składniki:
Biszkopt orzechowy:- 5 jajek
- 0,5 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 g zmielonych orzeszków ziemnych
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 opakowania budyni czekoladowo - orzechowych
- 3/4 szklanki cukru
- 250 g margaryny
- 0,5 litra mleka
- ok. 50 g gorzkiej czekolady
- 0,5 łyżeczki aromatu czekoladowego w proszku
- ok. 6 kostek białej czekolady
Biszkopt orzechowy - orzeszki ziemne obrać i za pomocą elektrycznego rozdrabniacza drobno rozdrobnić. Do miski przesiać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodać zmielone orzeszki ziemne - wymieszać. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i orzechami - za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem.
Piec około 35 - 40 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.Masa czekoladowa - 2 opakowania budyni czekoladowo = orzechowe rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i aromat w proszku czekoladowy, wymieszać.
Przełożenie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta rozsmarować połowę kremu czekoladowego. Następnie przykryć drugim blatem ciasta i rozsmarować pozostałym kremem ciasto wierzch i cienką warstwę kremu boki tortu. Na koniec w kąpieli wodnej rozpuścić biała czekoladę i polać po kremie czekoladowym robiąc esy floresy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz