Składniki:
Biszkopt kakaowy:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka ciemnego kakao
Krem śmietankowy:
- 2 opakowania budyni śmietankowych bez cukru
- 0,5 szklanki cukru
- 500 ml mleka
- 250 g margaryny
- ok. 50 g pokruszonych bezików śmietankowych
- 1 olejek spirytusowy śmietankowy
- ok. 40 g wafelków śmietankowych bez czekolady
- łyżka płatków czekoladowych
Przygotowanie:
Wafelki śmietankowe - za pomocą widelca drobno pokruszyć.
Biszkopt kakaowy- Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Za pomocą różdżki lub łyżki delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Krem śmietankowy - 2 opakowania budyni śmietankowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać olejek śmietankowy i pokruszone beziki, wymieszać.
Położenie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta rozsmarować połowę kremu śmietankowego. Delikatnie przykryć drugim blatem ciasta i rozsmarować pozostałym kremem śmietankowy. Na koniec wierzch ciasta posypać pokruszonymi wafelkami śmietankowego i płatkami czekoladowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz